Hoe werkt Postcode.eu?

Via Postcode.eu kunt u postcodes en adressen voor heel België vinden.

Zoeken op adres

U vult in: Gemeentenaam [komma] straatnaam huisnummer

Voor het beste resultaat geeft u een zo volledig mogelijk adres op. U zoekt bijvoorbeeld de postcode van de Kammenstraat nummer 2 in Antwerpen:

Het Belgisch adres

Met een adres in België wordt meestal het postadres bedoeld. Het postadres bestaat uit de componenten straatnaam, huisnummer, busnummer, postkantoncode, (gemeentenaam).

Een correct opgesteld postadres op een brief of pakket heeft het volgende formaat:

<straatnaam> <huisnummer> <optioneel subadres>
<postkantoncode> <gemeentenaam>
Tervuursesteenweg 177A app 0102
3060 Oud-Heverlee

Adresdelen

Elk deel van het postadres reduceert de locatie van het adres. Van groot naar klein kunnen de delen als volgt worden beschreven:

Gemeente

Het land is verdeeld in gemeentes. Elke gemeente is onderdeel van één van de regio's Vlaanderen, Wallonië of Brussel. In Vlaanderen en Wallonië is elke gemeente ook deel van één van de tien provincies van België. Per gemeente is er een primaire en secondaire taal (Nederlands/Frans/Duits).

De naam van een gemeente mag maximaal 40 karakters lang zijn. Langste naam: “Ottignies-Louvain-la-Neuve” (26), kortste naam: “As” (2).

Postkantoncode

Elke gemeente bevat één of meerdere post gebieden, aangeduid met een 4-cijferige code van 1000 t/m 9999, genaamd een postcode. De eerste twee cijfers geven de provincie aan, het derde cijfer de gemeente, en het vierde cijfer het postgebied. De postcodes 1030, 1040, 1050, 1070 zijn de enige uitzonderingen omdat deze voorkomen in Brussel en een andere gemeente:

PostkantoncodeGemeente
1030Brussel, Schaarbeek
1040Brussel, Etterbeek
1050Brussel, Elsene
1070Brussel, Anderlecht

Straatnaam

Elke straat heeft een naam, die meerdere keren kan voorkomen binnen een gemeente en binnen een postgebied. Een straat heeft altijd een naam in de primaire taal van de gemeente, en heeft mogelijk ook een naam in de secondaire taal. Het kan voorkomen dat een straat geen adressen bevat.

Wetstraat (NL)
Rue de la Loi (FR)

Huisnummer

Een huisnummer is een specifiek adres in een straat. Het is niet alleen een nummer, maar kan ook een achtervoegsel bevatten, genaamd een bisnummer. Een huisnummer en bisnummer vormen samen een adres locatie. Voorbeelden zijn “1A”, “ZN”, “10_10”. In dit laatste voorbeeld is een underscore gebruikt voor het scheiden van huisnummer en bisnummer. De combinatie van huisnummer en bisnummer mag maximaal 11 karakters lang zijn.

Subadres

Een huisnummer adres kan subadressen bevatten. Dat zijn adressen op de zelfde locatie als het huisnummer adres, maar worden alleen onderscheiden door een toevoeging. Subadressen zijn er in twee soorten; appartementen en busnummers. Een subadres wordt toegevoegd achter het huisnummer, met een “app” of “bus” voorvoegsel. Een subadres mag maximaal 35 karakters lang zijn.

Tervuursesteenweg 177A app 0102
Leysstraat 1 bus 2